Spalarea frigiderului si intretinerea lui este foarte importanta

Doriţi să menţineţi frigiderul curat pentru o perioadă mai lungă de timp? Învăţaţi cum să-l spălaţi corect cu produse potrivite şi tehnici practice. Cu puţin efort, veţi putea sta liniştit că alimentele dumneavoastră se găsesc într-un mediu igienic.

Fără frigider şi aragaz, nu am putea pregăti mâncarea sau păstra alimentele proaspete. Aceste două aparate sunt esenţiale pentru o bucătărie bine organizată. V-aţi imagina cum ar fi viaţa fără ele?!

Înainte de invenţia frigiderului, persoanele din Antichitate foloseau natura şi creativitatea pentru a-şi răci şi păstra alimentele. Grecii şi romanii transportau zăpadă de pe vârfurile munţilor în casele lor. Era considerat un lux să aibă o pivniţă de gheaţă – adică o groapă săpată în pământ, izolată cu butuci de lemn şi paie, umplută cu zăpadã care se transforma într-un bloc şi putea fi depozitat pentru luni de zile. Astfel, obţineai o camerã frigorificã naturalã.

Istorie scurtă

Încă de la descoperirea principiilor de refrigerare, în 1748, maşinile frigorifice au evoluat până ce, în 1913, a fost realizat primul frigider casnic comercial (Domelre), preţuit la vremea aceea la o sumă considerabilă de 900 de dolari. Această schimbare a fost posibilă datorită cercetătorului scoţian William Cullen care, prin experimentarea cu alcool etilic, a reuşit să evapore o cantitate de alcool într-un vid parţial şi să inventeze astfel răcirea gazoasă.

Metoda lui Cullen a primit îmbunătăţiri de la mai mulţi inventatori. În 1834, Jacob Perkins, un fizician american, a brevetat un dispozitiv frigorific care folosea un compresor şi sistemul inchis cu o substanţă volatilă, chiar dacă nu a fost vreodată comercializat. John Gorrie, un medic american din Apalachicola, Florida, a construit propriul său dispozitiv frigorific pentru a crea gheaţă şi aer rece în spitalul său. Ulterior între cele doua razboaie mondiale Frigidaire, Kelvinator şi General Electric au transformat frigiderele în nişte obiecte de uz casnic esenţiale.

Beneficii și costuri…

Frigiderul este una dintre cele mai utilizate ustensile în casă și din nefericire, acest lucru se reflectă și în prezenţa sa semnificativă de energie. De asemenea, această ustensilă suferă adesea rezultatul incontrolabil al ființelor umane și se intoxică cu băuturi vărsate, mâncăruri nedorite sau resturi ce aşteaptă sfârşitul lor. Există o tendinţă de a umple frigiderul pân la refuz cu produse ce nu sunt necesare și uneori care chiar distorsionează mirosul proaspetei aerisiri. Lucrurile au tendinţa să se înrăut ăţeasc s

Nu faceţi compromisuri cu curăţenia bucătăriei, inclusiv a frigiderului. Nu este la fel de rapid și simplu precum curățarea cuptorului cu microunde, dar este esențial să fie curat în mod regulat pentru a vă asigura că familia dvs. se bucură de o sănătate excelentă. Desigur, nu va pluti distractiv și va necesita timp, dar aceasta este ocazia ideala sa luati in considerare acele sarcini pe care le-ați amânat.

…dar și fapte ale noastre.

Pentru a promova şi îmbunătăţi activitatea de curăţare, debarasare şi împrospătare a frigiderului, unele state, cum ar fi SUA spre exemplu, organizează o Zi Naţională de Curăţare a Frigiderului. Această zi are loc anual pe 15 noiembrie, ceea ce face ca aceasta să se încadreze just înainte de Ziua Recunoştinţei (anul acesta, pe 28 nov.) şi de sărbătorile de iarnă.

Să curățați dispozitivul cu regularitate este necesar și benefic. Chiar dacă nu trebuie să faceți acest lucru strict la 15 noiembrie, este binevenit oricând! Dacă aveți timp, ar fi perfect să curățați dispozitivul de nedoriţuri o dată pe săptămână. Astfel nu mai veţi fi nevoiţi s-o faceţi în profunzime decât de 4-5 ori pe an.

Pregătiți-vă pentru curățare eficientă

Vă luptaţi cu curăţarea periodică a frigiderului, dar totul începe să arate la fel în mai puțin de o săptămână? Ei bine, nu stați pe gânduri! Curatați rafturile, aruncați alimentele rămase și îndepartați produsele mucegăite din sertare pentru a preveni aceste activitati constante.

Nu mai aveţi motive să vă faceţi griji în ceea ce priveşte curăţenia frigiderului. Urmaţi ghidul nostru pas cu pas şi veţi fi capabili să îl menţineţi perfect curat. Iată tot ce trebuie să ştiţi despre cum să-l curăţaţi, plus nişte trucuri simple pentru ca acesta să rămână proaspăt intre ”sesiunile” de curatare.

Înainte de a începe curăţarea frigiderului, asigurați-vă că opriți alimentarea și goliți interiorul. După ce acestea sunt făcute, verificați cu atenție instrucțiunile producatorului pentru mai multe informații specifice despre produs. Deşi poate părea greu, nu aveţi nevoie de pregătire specială pentru a curata propriul frigider. Toate ce trebuie să faceţi este să adunaţi produsele necesare pentru a vă ajuta în procesul de curatare si reducerea factorilor de risc. Acestea includ o perie, o laveta din microfibra, detergent si bicarbonat de sodiu potrivit recomandarilor produc

Cutii de colectare a deseurilor

Uneori, ai nevoie de mănuşi care să reziste la contactul cu lichide sau substanţe chimice. Fie că sunt mănuşi reutilizabile din cauciuc sau mănuşi de unică folosinţă, aceste produse te vor face să te simţi în siguranţă și protejat.

Produse de curățare

Ai nevoie de ceva pentru a curăţa? Bureţi, cârpe sau prosoape de hârtie sunt produsele perfecte pentru acest lucru.

Șervetele din microfibră

Începeţi prin a vă organiza gândurile şi ideile.

Nu lăsaţi nimic în urmă! O dată ce aţi decis să curăţaţi chiar şi cea mai mică bârfeală, rezistenţa ispitei de a economisi timp prin lăsarea câtorva produse în frigorific. Va fi mult mai simplu să curățați totul deodată, decât să lucrați în jurul produselor rămase. Ce este mai important, veți vedea exact ce alimente trebuie aruncate și care rămân pe rafturile frigiderului.

În această operaţiune, veţi trebui să scoateţi orice alimente de pe rafturi, sertare şi inserţii ale uşilor detaşabile. Dedurizarea mobilei din metal sau plastic se poate face cu apă caldă şi detergent pentru vase imediat după curăţare. Pe de altă parte, mobilierul din sticlă şi ceramic trebuie încălzit treptat pân la temperatura camerei pentru a evita spargerea acestora. Apoi se poate face curăţarea cu apă fierbinte.

Prima dvs. prioritate ar trebui să fie inventarierea produselor alimentare.

Începeți operațiunile de curățare a frigiderului transferând alimentele foarte perisabile precum laptele, carnea de pui sau porc într-un recipient refrigerant sau congelator, verificând apoi data de expirare și eliminând produsele expirate. Treceți apoi la sortarea borcanelor, sticlelor și cutiilor și verificați data scadenței lor. Orice urmă de mucegai sau miros neplăcut indică faptul că trebuie aruncat. Inventaria resturilor poate fi cea mai neplăcută etapă a curățeniei; însă, purtând mănuși, vechea lasagna sau salata moale va fi mult mai uşoarà de

Curățarea in sine

După ce aţi scos rafturi, sertare şi inserţii de pe uşa frigiderului, trebuie să le spălaţi. Un detergent şi un burete vor face minuni! Dar, deoarece obiectele au forme ciudate şi pot fi destul de voluminoase, e posibil ca un lighean mai mare ori chiar un furtun în aer liber să vă facă treaba mai uşoară. O îmbrăcăminte adecvată sau chiar un şorţ va reduce riscurile sfârşitului stropit cu alimente vechi sau transpiraţia.

După ce aţi spălat piesele detaşabile, uscaţi-le şi puneţi-le pe o parte. Umpleţi apoi chiuveta cu apă şi puţin detergent, lăsându-vă recipientele goale în ea pentru a se înmui. Această metodă va face ca procesul de curăţare al recipientelor să dureze mult mai puţin. Odată ce interiorul frigiderului este curat, scoateţi recipientele din muia de la chiuvetă şi spălaţi-le bine.

Atunci când vine vorba de a curăţa un frigider, există multe opţiuni la dispoziție care să se potrivească nevoilor tale. Unii preferă produse puternice, precum clorul sau oţetul, în timp ce alţii caută produse ecologice. Dacă alegi ceva din supermarket, poți fi sigur că vei găsi ce-ți trebuie. Dar dacă nu ai destul timp s-o faci, pune apa și detergentul de vase într-un pulverizator – te va scuti de efort și va fi mereu la îndemână!

Atunci când vine vorba de alegerea unui instrument pentru curăţarea frigiderului, puteţi fi foarte flexibili. Noi însă recomandăm folosirea unui burete sau tampon ”Dobie” non-abraziv pentru a îndepărta resturile de hrană uscată şi petele fara a zgâria suprafeţele din plastic sau sticlă. Alternativ, puteţi opta si pentru alte opţiuni, precum cârpe din ţesaturi mai vechi, bureţii obisiuni sau periuţe de dinți nefolosite (foarte utile în cazul în care frigiderul are multe colțuri și crăpături).

Pentru a vă asigura că curăţati frigorificul cum trebuie, începeţi prin a folosi cârpe subtiri pentru curatarea garniturii de cauciuc din jurul uşii. Lucrati de sus in jos, clatiti cârpile sau schimbaţi-le pe măsură ce progresaţi şi acordaţi o atenție speciala spaţiilor înguste inferioare şi pătrţii din spate a frigiderului. Dupa ce ati terminat, folosiți o cârpa sau un prosop uscat pentru a vă asigura ca interiorul este complet uscat.

Detergenţii sintetici pe care îi găsiţi în magazine sunt adesea foarte parfumaţi şi pot lăsa un miros neplăcut în alimente. Din acest motiv, este recomandat să folosiți o soluţie simplă de oţet alb și apă caldă sau amestecul din bicarbonat de sodiu și apa caldă pentru a curăța vasele.

Multe modele de frigidere au o tavă care colectează condensul și trebuie curățată periodic. Pentru a găsi această tavă, eliminați grilajul din partea frontală a frigiderului și folosiți o lanternă pentru a localiza această tavă. Scoateți-o cu grijă și curatați-o cu apa calda si detergent lichid sau cu o soluţie din otet si apa. Dupa ce ati terminat, lasaţi-o să se usuce complet inainte de reinstalare.

Dacă aveţi un frigider din oţel inoxidabil, este esenţial să-l curăţaţi corect. Utilizaţi o cârpă din microfibră pentru a elimina dungile şi amprentele de pe suprafaţă, şi folosiţi un strat subtire de apă calda şi otet diluat pentru a vă asigura că suprafaţa nu este zgâriată. Pentru a menține stralucirea aspectului inoxidabil, puteṭi adauga cateva picaturi de ulei de masline pe o bucată de material curat și frecati-o uşor pe exterior.

Curățarea exteriorului frigiderului din plastic este la fel de simplă ca și curățarea interiorului. Începeți cu partea de sus, unde se adună murdăria, și curățați în jos. Utilizaţi apă caldă și detergent blând pentru a face acest lucru. Asiguraţi-vă că suprafaţa este uscată când aţi terminat pentru a preveni mucegaiul sau alte daune.

Petele neclintite şi murdaria rezistentă sunt un lucru comun.

Dacă aveţi o pată dificil de îndepărtat, încercaţi acest truc uşor. Umeziţi un burete sau o cârpă cu apă fierbinte şi aplicaţi-o pe porţiunea lipicioasă ca şi cum aţi folosi o compresă. Căldura şi umiditatea vor înmuia orice impregnare congelată, facând-o mai flexibilă şi mai uşor de curăţat.

De cele mai multe ori, interiorul frigiderului se îngălbenește și pătează. Pentru a preveni acest lucru sau pentru a curăța petele inestetice, soluția ideală este buretele Magic Eraser. Acesta este un produs inovator și costă 40-45 lei. Poate curata fiecare suprafață occupată de condimentele puternice la fel de uşor cum guma de şters poate curata urmele de creion. Mai mult decât atât, avantajele folosirii acestuia sunt numeroase – economisiti bani și evitați disconfortul cauzat de frecarea petelor grase; nu este nevoie să faceţi cumparaturi suplimentare pentru detergenţi; poate fi clatit si uscat rapid

Pentru petele și murdăria persistente, adaugă pasta de dinți albă în arsenalul tău de curăţare. Folosește un scruber din plastic neabraziv pentru a elimina petele. Periuţa veche, înmuiată în soluţia de curăţare poate fi ideală pentru a curata suprafețele înguste și etanșarea cauciucului.

Toate lucrurile se pun înapoi acum.

Primul pas este să aşezaţi rafturile şi sertarele în poziţia iniţială. Notaţi-vă ce eliminaţi şi de unde pentru a vă uşura riscul de a confunda mai târziu. Apoi, reverificaţi alimentele pe care le-aţi păstrat anterior si examinaţi sticlile şi borcanelor pentru prezenţa mucegaiului sau diminuarea cantităţii conținutului. Usucați exteriorul recipientelor cu o cârpă sau un burete umezit cu apă fierbinte şi strângeți capacitele care nu sunt bine fixate, în scopul prevenirii petelor viitoare. După aceea, depozitați produ

Asiguraţi-vă că curăţaţi congelatorul periodic pentru a menţine un nivel de igienizare corespunzător și a preveni acumularea alimentelor înghețate.

O curăţare periodică a congelatorului este importantă, deşi aceasta nu ar trebui să fie nevoită să se facă prea des. Utilizaţi aceleaşi metode pe care le-am enumerat pentru interiorul frigiderului, cum ar fi dizolvarea în apă caldă a murdăriei şi preluarea alimentelor expirate. Un avantaj al congelatoarelor este că murdaria acumulată nu va conduce la picaturi de lichide şi, prin urmare, curatarea devine mai puţin frecventa.

Sfaturi de depozitare şi condiţii

Pentru un dressing delicios pentru salată, nu este nevoie să cumpărați o sticlă specială. Puteți folosi un borcan de muştar aproape gol și adăugaţi direct în el ulei, oţet bun şi condimente. Agitați borcanul cu capacul pus până obţineți exact consistența ideală.

Puteţi economisi spaţiu în frigider combinând gemuri sau dulceţuri cu arome similare. Acest lucru vă va permite să obţineţi mai multă varietate, fără să cheltuiţi prea mult loc.

Verificaţi-vă frigiderul în fiecare zi, înainte să legaţi sacii de gunoi. Aruncaţi produsele pe care nu le veţi mai folosi sau pe care credeţi că nu le veţi mânca, astfel veţi avea un frigider curat şi organizat.

Utilizați cârpe diferite pentru curățarea interiorului și exteriorului frigiderului

Pentru o curăţenie corectă, se recomandă ca frigiderul să fie curăţat cel puţin o dată pe lună.

Asiguraţi-vă că verificaţi în mod regulat alimentele din frigider, în fiecare săptămână. Acest lucru va ajuta la eliminarea alimentelor mucegăite sau expirate, prevenind astfel riscul unei infecţii alimentare.

Imediat ce detectaţi orice urmă de ”deversări”, curăţaţi-le imediat – dacă amânaţi, va fi mult mai greu să le eliminaţi mai târziu.

Asiguraţi-vă că ştergeţi sticlele de ketchup, borcanele de gem etc. înainte de a le pune în frigider, astfel încât să nu lase urme pe rafturi. Pentru a evita scurgerea produsului alimentar, asiguraţi-vă că îl depozitaţi în pungi sau cutii speciale pentru alimente. Acest lucru va preveni vărsarea produselor alimentare pe rafturi.

În loc să curățați complet frigiderul în fiecare dată, puteți limita acest lucru la petele existente la momentul respectiv pentru a reduce munca ulterioară.

Organizaţi produsele alimentare din interiorul frigiderului în funcţie de nivelul necesar de răcire, împărţindu-le in zone şi compartimente separate.

Este important să menţineţi frigiderul curat şi în bună stare. De aceea, vă recomandăm să îl trageţi deoparte periodic pentru a-l aspira pe spate. Acest lucru va ajuta la menţinerea higienii şi la prevenirea defectelor în functionarea sa.

Curăţaţi frigiderul înainte de a face cumpărăturile săptămânale. Experţii spun că, după ce acesta se goleste, la sfârşitul săptămânii, ar trebui să-l curatați înainte de a-l umple cu produse noi.

Curăţarea frigiderului este un lucru important, iar dezinfectarea corectă a mânerului uşii, partea de sus a frigiderului şi acoperişul trebuie să facă parte din rutina dumneavoastră. Asiguraţi-vă mereu că folosiţi un scaun trainic pentru această sarcină.

Carnea crudă şi peştele trebuie plasate într-o farfurie sau recipient speciale, pentru a evita picurarea lor, iar acestea trebuie să fie stocate în rafturile din partea de jos a frigiderului.

Pentru a evita schimbările de temperatură cauzate de deschiderea frecventă a uşii frigiderului, laptele şi alte produse lactate trebuie să fie aşezate pe rafturi. De asemenea, sertarele vor oferi un mediu ideal pentru păstrarea brânzeturilor.

Produsele ambalate, precum gemurile, maslinele sau sosurile, sunt foarte rezistente si pot fi pastrate pe rafturile din interiorul frigiderului. Acestea sunt mult mai stabile decât alte produse alimentare si riscul ca acestea sa se deterioreze este minim.

Salata şi ierburile proaspete sunt mai bine păstrate într-un recipient sau în sertarele frigorificului.

Roşiile, avocado şi mango trebuie depozitate pe rafturi separate de fructele şi legumele care emana etilenă, cu excepţia cazului în care acestea sunt foarte coapte.

Fructele cu boabe trebuie păstrate în frigider, fără a fi spălate, și depărtate de orice alte alimente pentru care ar putea lua mirosuri. Acestea vor fi curățate și spălate doar înainte de a fi servite.

Ouăle sunt destul de delicate, deci ar trebui să aibă parte de un tratament corespunzător. Puneţi ouăle într-un loc răcoros și ferit de vibrații sau obiecte grele pentru a le păstra proaspete și nezdruncinate. Astfel, veți avea un ou fericit!