Semne că umiditatea din casa ta vă dăunează

Dacă ai trebuit vreodată să faci baie într-un moment în care casa ta era umedă, probabil că ai observat câteva semne că te afectează negativ. Prima este că temperatura corpului crește. Un altul este că există spori de mucegai în casa ta. Acesta nu este un lucru bun, dar există și câteva soluții pentru a vă ajuta să scăpați de aceste probleme.

Mucegaiul poate crește

Mucegaiul poate crește pe o varietate de suprafețe și poate fi dăunător pentru oameni. Poate provoca simptome precum nasul curgător, tusea sau mâncărimea ochilor, precum și boală. Unele mucegaiuri produc, de asemenea, toxine care pot fi periculoase pentru oameni.

Pentru a preveni creșterea mucegaiului în casa dvs., va trebui să mențineți umiditatea sub 60 la sută. Puteți verifica acest lucru instalând un monitor de umiditate. Magazinele de produse pentru casă vând dispozitive de umiditate relativă care pot fi folosite pentru a măsura umiditatea din camera dvs.

Dacă aveți un subsol sau un spațiu de acces, este mai probabil să întâlniți umiditate ridicată. Aceste zone au mai puțină ventilație și, în general, sunt mai reci decât restul casei.

O modalitate bună de a controla umiditatea ridicată este să vă asigurați că aveți o ventilație adecvată. Acest lucru vă menține casa uscată și împiedică ca aerul umed să rămână prins în interior. Utilizarea unui dezumidificator va reduce, de asemenea, șansele unei probleme cu mucegaiul.

Alte lucruri pe care le puteți face pentru a vă menține casa uscată este să scăpați de orice materiale poroase care intră în contact cu canalizarea sau apa. Materialul poros trebuie ambalat și aruncat. Odată ce materialul s-a uscat, acesta trebuie curățat cu un produs disponibil în comerț.

Un alt lucru pe care îl puteți face este să pulverizați înălbitor cu clor diluat. Înălbitorul este o modalitate bună de a ucide mucegaiul, dar trebuie manipulat cu grijă. Utilizați o soluție de aproximativ o jumătate de cană de înălbitor la un galon de apă. Nu pulverizați înălbitorul direct pe suprafețe. În schimb, utilizați un mop, un burete sau un aspirator umed/uscat pentru a colecta soluția de curățare.

Pe lângă faptul că vă afectează sănătatea, mucegaiul poate deteriora materialele din casa dumneavoastră. Când crește mucegaiul, eliberează substanțe care pot afecta structura oricărei suprafețe. Lăsarea matriței neverificate poate duce la deteriorarea structurii și deteriorarea apei.

Mucegaiul poate fi prezent în aproape orice casă, dar poate fi deosebit de comun în zonele umede. Daca observi semne de mucegai, este important sa actionezi rapid pentru a-l indeparta.

Prea multă umiditate poate duce la creșterea temperaturii corpului

Umiditatea ridicată poate cauza o serie de probleme neplăcute. Acestea includ un miros de mucegai, condens pe ferestre, exces de umiditate pe pereți și creșterea mucegaiului. În plus, poate afecta creierul, corpul și pielea.

Pentru a vă proteja de pericolele pentru sănătate asociate cu prea multă umiditate, este important să înțelegeți cum răspunde corpul uman la aceasta. Efectele umidității ridicate asupra corpului uman variază de la o persoană la alta. Pentru majoritatea oamenilor, menținerea unui nivel de umiditate de aproximativ 30% până la 50% este ideală. Dar acest lucru variază în funcție de factori precum clima, preferințele individuale și mediul înconjurător.

Un nivel ridicat de umiditate interioară crește concentrația de substanțe chimice în aer. Acest lucru poate fi dăunător pentru persoanele cu alergii, astm sau boli respiratorii. De asemenea, poate provoca sinusuri uscate, buze crăpate și piele uscată.

Membranele mucoase uscate și crăpate facilitează pătrunderea virușilor în organism. Sinusurile crăpate pot duce la mai multă iritație și, în cazurile severe, vă pot provoca de fapt sângerare. După cum probabil știți, virușii și bacteriile pot provoca răceli și alte boli.

Deși efectele umidității ridicate asupra corpului tău pot părea subtile, implicațiile pe termen lung pot fi dezastruoase. Epuizarea prin căldură, insolația și alte afecțiuni asociate pot fi foarte inconfortabile și necesită asistență medicală imediată.

Când corpul tău devine prea fierbinte, încearcă să se răcească prin transpirație. Cu toate acestea, în atmosfera umedă care este obișnuită vara, nu este capabilă să evapore suficientă apă pentru a vă menține răcoros. În schimb, poate crea o afecțiune lipicioasă care provoacă supraîncălzirea corpului.

Menținerea casei la un nivel rezonabil de umiditate este esențială pentru sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră. Unii experți recomandă să vă păstrați casa între 40 și 50 la sută. De asemenea, puteți îmbunătăți calitatea aerului din interior prin etanșarea aerului și îmbunătățirea izolației.

Dacă vă confruntați cu aceste simptome, este posibil să suferiți de o afecțiune numită tulburare afectivă sezonieră. Această condiție poate provoca depresie, anxietate și gânduri suicidare. Este important să primiți tratament, mai ales dacă sunteți un adult tânăr.

Prea multă umiditate poate duce la deteriorarea structurii

Dacă casa dvs. are umiditate ridicată, aceasta poate provoca daune structurale. Acest lucru poate duce la creșterea mucegaiului, ceea ce poate slăbi structura casei tale. De asemenea, poate provoca probleme de sănătate.

Există multe cauze ale umidității excesive într-o casă. Prima este lipsa unei ventilații adecvate. Este posibil să observați semne de exces de umiditate, cum ar fi mucegai, mirosuri de mucegai și condens pe ferestre și uși.

Alte surse comune de umiditate includ scurgerile, aparatele și dușurile. Acestea pot duce la o mulțime de disconfort pentru familia ta. Asigurați-vă că găsiți și reparați imediat orice scurgeri.

Creșterea izolației casei și etanșarea aerului poate ajuta la reducerea cantității de umiditate din casa dvs. Adăugarea unui umidificator sau a aerului condiționat poate ajuta, de asemenea, la scăderea umidității.

Un alt factor important în umiditatea casei tale este clima. În zonele cu vreme caldă și mohorâtă, este posibil să aveți o umiditate mai mare decât în regiunile mai reci.

Umiditatea excesivă poate fi dăunătoare sănătății, proprietății și mobilierului dumneavoastră. Prezența unor niveluri ridicate de umiditate poate atrage, de asemenea, gândaci și alți dăunători. Pentru a preveni aceste insecte și alți alergeni să vă afecteze familia, ar trebui să vă asigurați că vă încălziți și răciți casa în mod corespunzător.

A lua câteva minute pentru a vă verifica casa pentru scurgeri este o modalitate bună de a evita umiditatea ridicată. Verificați jgheaburile și burlanele pentru a vă asigura că apa se scurge departe de casa dvs.

Dacă bănuiți că aveți de-a face cu o problemă, contactați un profesionist pentru a evalua sursa de umiditate. Experții în remedierea umidității pot identifica cauzele care stau la baza și vă pot ajuta să le faceți față.

Investește într-un monitor pentru calitatea aerului din interior pentru o imagine mai completă a umidității casei tale. Un monitor poate furniza date în timp real despre nivelul de umiditate și vă poate oferi informații detaliate despre nivelurile de umiditate din trecut.

Umiditatea ridicată poate fi o problemă indiferent de anotimpul în care trăiești. Cu toate acestea, poate fi deosebit de supărătoare în timpul verii. În timp ce menținerea unei temperaturi constante este importantă pentru a împiedica răcirea aerului cald, nivelul de umiditate trebuie menținut la un nivel suficient de scăzut pentru a preveni putrezirea.

Do-it-yourself și soluții profesionale pentru controlul umidității

Dacă doriți să vă păstrați casa proaspătă pe tot parcursul anului, trebuie să vă asigurați că controlați umiditatea. Nivelurile ridicate de umiditate pot fi inconfortabile și pot cauza probleme cu sănătatea dumneavoastră. În plus, vă pot deteriora casa.

Pentru a reduce nivelul de umiditate din casa dvs., va trebui să găsiți o soluție care să funcționeze pentru situația dvs. specifică. Acest lucru ar putea implica instalarea unui dezumidificator sau etanșarea aerului.

În mod ideal, umiditatea relativă interioară a casei dvs. ar trebui să fie în jur de 30 până la 50 la sută. Cu toate acestea, acest număr poate varia în funcție de factori precum clima în care locuiți, designul casei dvs. și izolația utilizată.

Una dintre cele mai mari probleme cu umiditatea ridicată este că poate deteriora lemnul și vopseaua. De asemenea, poate duce la probleme respiratorii și mucegai. De asemenea, poate fi o problemă în timpul lunilor reci de iarnă.

Când temperatura scade, ar trebui să începeți să vă concentrați pe scăderea umidității din casa dvs. Adăugarea de izolație poate ajuta. Utilizarea ventilatoarelor și a ventilației poate ajuta, de asemenea. Puteți reduce cantitatea de umiditate din casa dvs. atârnând hainele umede afară.

Pe lângă daunele structurale, umiditatea excesivă poate fi și o sursă de alergeni. Mucegaiul poate crește și poate avea un miros de fum.

Umiditatea este, de asemenea, o sursă de poluanți. Acest lucru poate fi un pericol pentru sănătatea dumneavoastră și pentru bunăstarea familiei dumneavoastră. Din fericire, puteți gestiona această afecțiune și puteți rezolva problema.

Deși poate părea dificil, există o mulțime de modalități de a face acest lucru. Primul pas este să folosești un higrometru pentru a măsura nivelul de umiditate din casa ta.

În continuare, ar trebui să verificați scurgerile de aer. Multe case au goluri și cusături deschise. Ele pot lăsa umezeala să intre, iar aceste goluri se pot agrava în timp. Din fericire, există dispozitive de măsurare a scurgerilor de aer DIY disponibile care vă pot ajuta să descoperiți aceste probleme potențiale.

În cele din urmă, ar trebui să luați în considerare aerul condiționat. Un aparat de aer condiționat portabil poate ajuta temporar. Dar o soluție permanentă este înlocuirea sistemului de aer condiționat. În timpul iernii, nivelul ideal de umiditate este de aproximativ 25%.