Cum să-ți motivezi copiii să ajute la curățenie

Nu este un secret că este dificil să convingi copiii să ajute la curățenie. Dar există modalități de a face acest lucru mai ușor și chiar distractiv! Iată câteva sfaturi pentru a stabili așteptări și o comunicare deschisă cu copiii dvs. cu privire la curățenie:

1. Vorbiți despre motivul pentru care este important să păstrați lucrurile curate. Fie că este vorba de a fi sănătos, de a respecta proprietatea altora sau pur și simplu de a avea o casă ordonată, explicați-le importanța de a ajuta la treburile casnice.
2. Stabiliți așteptări specifice cu privire la ceea ce ați dori să facă. În loc să spuneți „fă-ți curat în camera ta”, încercați „pune toate jucăriile în cutia lor de jucării și pune hainele murdare în coșul de rufe”.
3. Faceți un grafic sau o listă cu sarcinile care trebuie făcute în fiecare zi sau săptămână și lăsați-i să aleagă care dintre ele vor să le facă și când. Acest lucru le va da un sentiment de proprietate asupra responsabilităților lor.
4. Oferiți stimulente pentru îndeplinirea sarcinilor, cum ar fi bani de alocație, timp suplimentar pentru ecran sau privilegii, cum ar fi să stea treaz mai târziu în weekenduri.

Utilizați strategii de întărire pozitivă pentru a încuraja cooperarea

Consolidarea pozitivă este esențială atunci când încercați să vă convingeți copiii să vă ajute să facă curat. Încercați să folosiți unele dintre aceste strategii pentru a încuraja cooperarea și concentrarea:

1. Explicați-le de ce este important să păstreze casa curată și ordonată. Ajutați-i să înțeleagă că, dacă se implică, fac lucrurile mai ușoare pentru toată lumea și contribuie la familie.
2. Faceți din asta un joc! Vedeți cine poate strânge cele mai multe jucării în 2 minute sau întreceți-vă pentru a vedea cine își poate face patul cel mai repede. Acest lucru transformă curățenia într-o competiție distractivă în loc de o corvoadă.
3. Folosiți recompensele ca motivație! Pentru fiecare jucărie pe care o pun deoparte sau gunoi pe care îl aruncă, dați-le un autocolant sau un punct pentru un premiu mai mare (cum ar fi o oră în plus de timp de ecran). Acest lucru le va arăta că eforturile lor dau roade și îi va motiva să continue.

Stabiliți recompense motivaționale pentru curățenia reușită

Una dintre cele mai bune modalități de a vă convinge copiii să vă ajute la curățenie este de a stabili recompense motivaționale pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor. De exemplu, puteți crea un grafic de recompense cu diferite niveluri de realizare. De fiecare dată când copilul dumneavoastră îndeplinește o sarcină, poate câștiga un autocolant sau un punct. Odată ce atinge un anumit număr de puncte, le poate răscumpăra pentru un premiu. Acesta ar putea fi ceva la fel de simplu ca un timp de ecran suplimentar sau alegerea unei jucării noi.

De asemenea, puteți folosi întărirea pozitivă pentru a vă încuraja copiii să ajute la curățenie. Acest lucru ar putea implica lăudarea lor atunci când fac bine și ignorarea oricărui comportament negativ. Dacă vă lăudați în mod constant copiii pentru eforturile lor, este mai probabil ca ei să continue să ajute în casă. În cele din urmă, asigurați-vă că sarcinile pe care le atribuiți sunt adecvate vârstei lor și se încadrează în abilitățile lor. Dacă au impresia că sarcinile sunt prea dificile sau imposibile, se vor descuraja rapid și este mai puțin probabil să dorească să ajute în viitor