Căi eficiente de a scăpa de furnici
După ce am aşteptat încălzirea temperaturilor toată iarna, acum trebuie să ne pregătim pentru problemele specifice cu care sezonul cald aduce. Primăvara şi vara sunt perioadele în care furnicile se înmulţesc exploziv, invadând grădinile şi locuinţele noastre. Cum putem scăpa de ele? Ceea ce facem ca să ne protejăm de această invazie?
Furnicile fac parte din familia Formicidae, una dintre categoriile de insecte “sociale” împreună cu viespile și albinele. Ele sunt considerate agenţi supărători și au peste 12.500 specii clasificate, din numărul total estimat de 22.000. Ușor de recunoscut după antenele lor cotite și după corpul cu formă distinctivă, furnicile au talie îngustă.
Nu recomandăm să vă obişnuiţi cu furnicile, deoarece aceste mici vieţuitoare pot fi foarte deranjante şi pot trasmite boli potenţial periculoase. Din fericire, există câteva metode DIY (Do It Yourself) şi trucuri pe care oricine le poate folosi pentru a scăpa de inofensivele dar enervantele furnici.
Prin menținerea curățeniei la înălțime, puteți să descurajați prezența furnicilor
Pentru a vă proteja de insecte, curăţenia este cheia. Asiguraţi-vă că eliminaţi orice firimituri alimentare și curățați imediat masa după mese. Nu lăsați vase murdare prea mult timp și duceți gunoiul la colectare în mod regulat. În plus, acordați o atenție deosebită bolului animalului de companie și stropiţi în jurul acestuia cu oțet amestecat cu apă pentru a evita ca furnicile să-l invadaze.
Sterilizaţi căile furnicilor
Dacă observați o furnică, cu siguranță veți vedea și altele deoarece lasaţi urme parfumate care le directionează pe celelalte. Totuşi, furnicile venite în aceste spații nu se stabilesc neaparat, deci puteți folosi un amestec din 1 parte oţet și 3 părţi apă într-o sticlă cu atomizor pentru a pulveriza locurile unde au trecut furnicile. Cu toate acestea, oţetul nu va opri mişcarea furnicilor dacă deja au format cuiburi în interior.
Prima reacție atunci când vedeți o furnică este s-o calcați, dar aceasta nu este o soluție durabilă. Ce vedeți sunt furnicile cercetașe care caută alimente pentru a le duce înapoi în colonie. Mai degrabă decât să-i ucideţi, puteti folosi aceste furnici cercetaşe pentru a elimina întreaga colonie.
Dacă vreți să scăpați de furnici cercetași, o metodă foarte eficientă este să le oferiți momeli. Gusturile furnicilor schimbă în funcție de anotimp, astfel încât veți putea folosi diferite tipuri de alimente pentru a obține rezultatele dorite. De exemplu, primăvara preferați proteinele, iar vara puteți opta pentru zahăr, miere sau produse prăjite și grase. Utilizând momeală lichidă sau solidă, atrageţi și ucideţi toată colonia inclusiv regina. Dacă momelile nu duce la rezultate dupa doua sptamani, înloc
Localizați cuibul furnicilor
Una dintre cele mai bune soluții pentru problemele provocate de insectele dăunătoare constă în identificarea și distrugerea cuibului lor. De exemplu, furnicile dulgher fac pagube vizibile casei tale, aşadar este important să le elimini cât mai curând posibil. Localizarea cuiburilor nu este întotdeauna ușoară, necesitând uneori o anchetă minuţioasă. De obicei, acestea țin locuinţa în zonele umede cum ar fi pardoselile moi, instalațiile sanitare sau scurgerile acoperişurilor. Începeți prin a cerceta acele zone care au cel mai mult potenţial de umiditate.
Mansardele, băile şi pereţii exterioari sunt punctele de intrare obişnuite ale furnicilor în casele noastre. Pentru a preveni accesul lor trebuie să găsim cuibul şi să pulverizăm un insecticid ce conţine unul dintre ingredientele menționate pe eticheta produsului: bifentrin, permetrin sau deltametrin. După distrugerea casei de furnici, este recomandat să faceți lucrurile care vor preveni reapariția lor. Insecticidul uscat creează un strat invizibil care respinge furnicile astfel încât acestea nu mai pot intra în casă. Cu toate acestea, reţineţi că spray-urile aceste nu ucid furnicile deja
Oamenii trebuie să fie precauţi împotriva furnicilor, deoarece acestea sunt capabile să se strecoare chiar şi prin cele mai mici crăpături. Acoperiti cu bandă adezivă toate crăpăturile uşilor sau ferestrelor vizibile. Plinta podelei și covorul trebuie verificate frecvent pentru a vedea dacă existen furnici ascunse. Prizele, întrerupătoarele sau alte crăpaturi trebuie blocat folosind silicon sau chit de lemn pentru a asigura că furnicile nu pot intra in casa.
Dacă vrei să scapi de furnicile care colonizează zona ta, insecticidele sunt o opțiune viabilă. Pulveriză dimineața devreme sau după-amiaza târziu când furnicile sunt cel mai active. Nu vei elimina toate furnicile, dar îți va reduce simțitor numărul lor și va împiedica construirea mușuroaielor.
Pentru a scăpa de insectele neplăcute, cel mai eficient lucru pe care îl puteţi face este să eliminaţi sursa lor, regina furnicilor. Acest lucru va opri creşterea populaţiei de furnici. Matca nu stă la suprafaţă, ci adesea se ascunde în partea de jos a cuibului. Dacă găsiţi una dintre furnicile mari din cuib, aceasta este probabil o matcă care caută un cuib nou. Acestea sunt obicei 3 ori mai mari decât furnicile uzuale şi pot avea aripioare. Nu ezitaţi s-o distrugeţi pentru a controla numărul furnicilor!
Distrugeți adăposturile sigure ale furnicilor.
După ce ai eliminat furnicile din casa și curte, urmează pașii necesari pentru a te asigura că acestea nu se mai întorc. Un remediu foarte eficient sunt sarea, oţetul, uleiul de mentă, scorţişoara, piperul, ardei iute sau frunzele de dafin care pot fi presărate în jurul ușilor și ferestrelor sau locurile prin care furnicile au acces. De asemenea, talcul, creta și varul au același efect de respingere.
Furnicile sunt o problemă comună, dar există soluții mai puțin toxice pentru a le alunga. Dacă vreți să limitați contactul furnicilor cu copiii și animalele din casă, puteți face propria dvs. soluție: amestecați o linguriță de alcool pur, două linguriţe de detergent de vase şi 150 ml apa. Stropiţi această soluţie pe suprafeţele pe care furnicile le ating, pragurile şi tocurile uşilor, precum și florile sau plantele la care se caţara acestea. Alcoolul va face ca furnicile să stea departe și în acelaşi timp astfel de soluţii nu au efecte negative asupra
Acidul boric este considerat cea mai bună soluţie pentru a scăpa de furnici. Concentraţia soluţiei poate determina care va fi efectul – imediat sau temporar. Principiul de bază se bazează pe faptul că furnica infectată să transporte otrava în colonia sa. Dacă concentraţia soluţiei este prea slabă, doar furnicile vor fi slăbite, iar o concentrație mare va ucide acestea înainte ca ele să ajungă la cuib.
Cand vezi una sau doua furnici prin bucatarie, stii ca se intorc in cuib cu intreaga familie. Nu-i permite sa faca asta! Un grup nou de furnici va trimite mereu cateva furnici spion pentru a inspecta locuinta ta. Asigura-te ca nu exista o infestare si ia masuri preventive imediat!
Pentru a vă asigura că acele insecte sunt eliminate pentru totdeauna, folosiţi aspirator cu sac de unică folosinţă. După ce le-aţi aspirat, aruncaţi sacul cât mai departe de casa dvs. sau incendiaţi-l pentru a fi siguri că nu se mai întorc înapoi.
Alte modalități eficiente de a scăpa de furnici
Pentru a vă proteja casa de apariţia furnicilor, puteţi folosi detergent pentru vase şi acid boric. Acestea împreună creează un amestec eficient împotriva insectelor de mici dimensiuni. Zahărul este otrăvit pentru ele, motiv pentru care atrag furnicile precum un magnet. Ele iau momeala direct în cuib şi toate celelalte invite care intră în contact cu aceasta mor. O soluţie bună pentru a le alunga din casa dvs. este să pulverizaţi oţet peste zonele unde aţi văzut uneori furnici, acesta distrugând orice urme pe care le-ar fi putut lasa suratele lor la revenirea acasă. Un alt lucru util este amestecul format din apa